Ny drömfabrik i forna Garveriet

Garveriet, byggt 1879 för familjen Mattons lädertillverkning, är en av tre fabriksbyggnader som bevaras på Godisfabriken. Här ska entreprenören Ziad Issa genomföra sin dröm när han öppnar ett Bed & Breakfast.

Moderna rum i kulturmiljö

Garveriet är en av de tre byggnader som bevaras i den nya stadsdelen. År 1879 öppnade Gävlefamiljen Matton sin läderfabrik i de då nybyggda lokalerna. Efter stadsbranden år 1869, som bland annat tog familjens tidigare fabrik och bostad, hade myndigheterna beslutat att flytta stadens industrier till ny mark, en betryggande bit från stadens mest centrala delar. Familjen Ahlgren och familjen Matton verkade här under flera decennier, sida vid sida.

Gävles nya Bed & Breakfast kommer att husera på tre våningar, med reception på nedre plan och de 34 rummen placerade i ytterligare två våningar ovanför. Miljön är verkligen magnifik, här bor gästerna modernt men känner ändå historiens vingslag. Inredningen är skandinavisk elegans, bäddad för god natts sömn. Garveriet – numera en fabrik för drömmar.

– Jag har funderat på det här i många år och alltid varit på jakt efter det perfekta läget. Med planerna runt Godisfabriken fanns det ingen tvekan, miljön i lokalerna där det varit produktion och så alldeles bredvid ån, det är så fint säger Ziad Issa, van entreprenör som bland annat äger Älvkarleby Fiskcamp tillsammans med några kompanjoner.

Garveriet förbinds med mobilitetshuset via en vacker atriumgård. I mobilitetshuset kan gäster parkera och ladda sina fordon. Gästhamnen och Gävle Turistcenter ligger alldeles intill, och från Gävle Central tar promenaden fem minuter.
Godisfabrikens Bed & Breakfast beräknas öppna under våren 2023.