En anrik plats får nytt liv

1916 skriver Adolf Ahlgren avtalet som ger honom det hemliga receptet till en pastill med smak av mentol och lakrits.
Resten är historia.

På den här tomten byggs den fabrik där Läkerol ska komma att tillverkas under närmare hundra år. Vid sidan av succéer som Ako-kola, gelégodis och världens mest sålda bil.

Företaget får stor betydelse för Gävle. Familjen bygger flera industrifastigheter och några av Villastadens vackra grosshandlarvillor som fortfarande finns kvar. Många Gävlebor får jobb i fabriken och staden vänjer sig vid dofterna. ”Idag kokas det Ahlgrens bilar minsann” är en vanlig kommentar från leende flanörer på Stortorget.

I Gävles nya stadsdel kan vi inte lova att det doftar som förr. Men familjen Ahlgrens minne kommer att leva kvar – på flera sätt. Här kan du promenera eller bo på Pastillplatsen, Karamellgatan, Kolabågen och Ahlgrens torg. Och de bevarade byggnaderna, där det tillverkats godis i världsklass, fylls nu med nytt liv.
Flygfoto över kvarteret Garvaren. Foto Aero Materiel AB, Stockholm.
Ur Gävle Kommunarkivs bildarkiv

Snickerifabriken som blev Ahlgrens bevaras

Ahlgrens verksamhet bedrivs under 1800-talet på en mer central adress, men 1916 expanderar verksamheten genom att bygga en ny fabrik på Brynäs. Utgångspunkten är den tomt där Wahlmans snickerifabrik legat, i hörnet Första Tvärgatan – Styrmansgatan (tidigare Bomhusgatan). Fabriken är modern för sin tid med ljusa fabrikslokaler och centralvärme, och vittnar om den framtidstro som Direktör Ahlgren känner för verksamheten och de anställda.

Pure Housing planerar att utveckla byggnaden för skola och annan verksamhet. Det byggs även en tillbyggnad till den gamla fabriken som ska ge plats för en förskola.

Bilden är tagen ur Carl Larssons Fotografiska Ateljé och tillhör Länsmuseet Gävleborg

Garveriet

Garveriet är en av de tre fabriksbyggnader som bevaras i den nya stadsdelen Godisfabriken.
År 1879 öppnar Gävlefamiljen Matton sin läderfabrik i de då nybyggda lokalerna. Efter stadsbranden 1869, som bland annat tog familjens tidigare fabrik och bostad, beslutade myndigheterna att flytta stadens industrier till ny mark, en betryggande bit från stadens mest centrala delar. Familjen Ahlgren och familjen Matton verkar här under flera decennier, sida vid sida.

Garveriet får bland annat ett Bed & Breakfast med 34 rum i två plan som öppnas av en lokal entreprenör.

Läkerolhuset

Läkerolhuset i tegel, där den klassiska neonskylten sitter kvar, blir ett självklart landmärke för Godisfabriken. Byggnaden uppförs ursprungligen till Mattons garveri och är en del i kvarteret Garvaren. Familjen Ahlgren köper kvarteret med de båda tegelhusen från familjen Matton när läderfabriken avvecklas på 1960-talet, och huset byggs om för att ge plats till Ahlgrens huvudkontor.

Husets bottenvåning glasas för en restaurang som får sju meter i takhöjd och ett café. Här flyttar även en frisör- och skönhetssalong in. De övre våningarna ger plats för kontor.

I de här lokalerna kommer nya spännande affärsidéer att födas. Helt i linje med Gävles tidigare entreprenörsfamiljers.

Gävle 1916

Gävle har en betydande handel och sjöfart, men är också känd för sitt godis. Här finns flera godisfabriker, varav PIX och Ahlgrens är de två största och mest omtalade. Gatorna är fyllda av flanörer och enstaka automobiler ses vingla fram på kullerstenarna i 15 kilometer i timmen. Spårvagnens två linjer tar Gävleborna mellan Femte Tvärgatan och Stadsträdgården eller Tullhuset och Kaserngatan.

Gävle 2030

Gävle är en av Sveriges bästa miljökommuner, men är också känd för sitt kaffe. Mycket har hänt sedan början av Gevalias nu hundraåriga kafferesa, men fortfarande är aromen av nyrostat kaffe märkbar när vinden ligger rätt. Gatorna är fyllda av cyklister och fler Gävlebor väljer fordonspool framför egenägd bil. Om något år kan första tåget ses anlända till nya tågstationen Gävle Västra, som byggts vid Gävle sjukhus.