Godisfabriken får Bed & Breakfast

Gavlegårdarna har tecknat avtal för ett Bed & Breakfast i Godisfabriken. Verksamheten kommer att ligga i det gamla garveriet, byggt 1879.
– Miljön är helt unik för Gävle och vi ska göra allt vi kan för att behålla byggnadens kvaliteter, säger Peter Simryd, lokalmäklare på Gavlegårdarna.

 

Garveriet är en av de tre fabriksbyggnader som bevaras i den nya stadsdelen Godisfabriken. År 1879 öppnade Gävlefamiljen Matton sin läderfabrik i de då nybyggda lokalerna. Efter stadsbranden år 1869, som bland annat tog familjens tidigare fabrik och bostad, hade myndigheterna beslutat att flytta stadens industrier till ny mark, en betryggande bit från stadens mest centrala delar. Familjen Ahlgren och familjen Matton verkade här under flera decennier, sida vid sida.

Gavlegårdarna har nu tecknat avtal med garveriets första hyresgäst. Entreprenören Ziad Issa genomför sin dröm när han öppnar ett Bed & Breakfast med 31 rum i tre plan.

– Jag har funderat på det här i många år och alltid varit på jakt efter det perfekta läget. Med planerna runt Godisfabriken fanns det ingen tvekan, miljön i lokalerna där det varit produktion och så alldeles bredvid ån, det är så fint säger Ziad Issa.
– Nu ser jag fram emot att utveckla mina idéer kring hotellbranschen och ska göra mitt bästa för att lyckas.

Gävles nya Bed & Breakfast kommer att husera på tre våningar med reception på nedre plan och de 31 rummen placerade i ytterligare två våningar ovanför.

– Miljön för rummen är verkligen magnifik, med massiva bjälkar och högt i tak. Mycket är också bevarat från tiden i produktion, till och med krokarna i taket där man hängde upp hudarna finns kvar, berättar Peter Simryd, lokalmäklare på Gavlegårdarna.

– Vi ska göra allt vi kan för att bevara byggnadens kvaliteter och stil. Till exempel de vackra fönster som idag till vissa delar är igenspikade. Ziad Issa är en van entreprenör som äger Älvkarleby Fiskecamp tillsammans med några kompanjoner. Till vardags driver han Time-butiken som ligger i Andersbergs centrum.
Tidigare i livet har han bland annat haft en egen delikatessbutik på Södermalm i Stockholm samt drivit Staffans Närbutik i Skutskär, en rörelse med trogen kundkrets.

– Jag är utbildad ekonom och har ända sedan jag var barn önskat att få driva eget företag. Dessutom älskar jag verksamheter där man får möta många olika människor, jag har svårt att sitta inne på ett kontor, säger han med ett skratt.

Peter Simryd på Gavlegårdarna är glad över att Godisfabriken blir en stadsdel med ett eget Bed & Breakfast.

– Stadsdelen, men också Gävle, behöver det här. Ingenstans kommer du heller att bo i en motsvarande miljö, säger han och fortsätter:
– Ziad Issa är en entreprenör som vi samarbetat med under många år. Vi känner oss trygga med hans branschkunskap och att han förvaltar sitt kommande uppdrag väl.

Godisfabrikens Bed & Breakfast beräknas öppna år 2022 men byggstarten är satt till första kvartalet 2020.

Mer information?

Kontakta gärna Peter Simryd, Gavlegårdarna på telefon 070-414 03 02 och Ziad Issa på telefon 070-226 67 57.