Tallkotten vinnare av Gävle Arkitekturpris 2022

Vinnaren av Gävle Arkitekturpris 2022 blev Tallkotten som enligt juryn har nyttjat platsens historia och betydelse som resurs i en hållbar och framåtsyftande arkitektur. Beställare av projektet är Pures Housing AB och arkitekt Mattias Rubin de Lima, Arkitekt SAR/MSA. Under en ceremoni i stadshuset har de tilldelats diplom och en metallplakett att placera på Tallkotten.

Gävle arkitekturpris ska väcka intresse för god arkitektur, hållbara lösningar och väl tillgängliga byggnader, anläggningar, offentliga platser och miljöer. 17 byggnader eller offentliga miljöer nominerades av allmänheten till priset. Tallkotten belönas för att arkitekten ”med stor skicklighet och lyhörd iakttagelseförmåga ha format en ny modern byggnad, utifrån områdets både uppenbara och slumrande möjligheter”.

Jury Gävle Arkitekturpris 2022
Juryn bestod av Åsa Wiklund Lång (S) kommunstyrelsens ordförande, Helena Tallius Myhrman stadsarkitekt, Henrik Modigh stadsutvecklare Svefa, Stefan Harestad landskapsarkitekt Skoog arkitekter, Helena Kozak arkitekt Format Arkitektur, Björn Widegren, f.d. kulturredaktör och Stephan Barthel, professor och ansvarig för ett forskningsprogram om hållbarhet i städerna vid högskolan i Gävle.