En anrik plats får nytt liv
1916 skriver Adolf Ahlgren avtalet som ger honom det hemliga receptet till en pastill med smak av mentol och lakrits.
Resten är historia.
Företaget får stor betydelse för Gävle. Familjen bygger flera industrifastigheter och några av Villastadens vackra grosshandlarvillor som fortfarande finns kvar. Många Gävlebor får jobb i fabriken och staden vänjer sig vid dofterna. ”Idag kokas det Ahlgrens bilar minsann” är en vanlig kommentar från leende flanörer på Stortorget.
I Gävles nya stadsdel kan vi inte lova att det doftar som förr. Men familjen Ahlgrens minne kommer att leva kvar – på flera sätt. Här kan du promenera eller bo på Pastillplatsen, Karamellgatan, Kolabågen och Ahlgrens torg. Och de bevarade byggnaderna, där det tillverkats godis i världsklass, fylls nu med nytt liv.
Flygfoto över kvarteret Garvaren. Foto Aero Materiel AB, Stockholm.
Ur Gävle Kommunarkivs bildarkiv
Snickerifabriken som blev Ahlgrens bevaras
Ahlgrens verksamhet bedrivs under 1800-talet på en mer central adress, men 1916 expanderar verksamheten genom att bygga en ny fabrik på Brynäs. Utgångspunkten är den tomt där Wahlmans snickerifabrik legat, i hörnet Första Tvärgatan – Styrmansgatan (tidigare Bomhusgatan). Fabriken är modern för sin tid med ljusa fabrikslokaler och centralvärme, och vittnar om den framtidstro som Direktör Ahlgren känner för verksamheten och de anställda.
Pure Housing planerar att utveckla byggnaden för skola och annan verksamhet. Det byggs även en tillbyggnad till den gamla fabriken som ska ge plats för en förskola.
Bilden är tagen ur Carl Larssons Fotografiska Ateljé och tillhör Länsmuseet Gävleborg
Garveriet
Garveriet är en av de tre fabriksbyggnader som bevaras i den nya stadsdelen Godisfabriken.
År 1879 öppnar Gävlefamiljen Matton sin läderfabrik i de då nybyggda lokalerna. Efter stadsbranden 1869, som bland annat tog familjens tidigare fabrik och bostad, beslutade myndigheterna att flytta stadens industrier till ny mark, en betryggande bit från stadens mest centrala delar. Familjen Ahlgren och familjen Matton verkar här under flera decennier, sida vid sida.
Garveriet får bland annat ett Bed & Breakfast med 34 rum i två plan som öppnas av en lokal entreprenör.
Läkerolhuset
Läkerolhuset i tegel, där den klassiska neonskylten sitter kvar, blir ett självklart landmärke för Godisfabriken. Byggnaden uppförs ursprungligen till Mattons garveri och är en del i kvarteret Garvaren. Familjen Ahlgren köper kvarteret med de båda tegelhusen från familjen Matton när läderfabriken avvecklas på 1960-talet, och huset byggs om för att ge plats till Ahlgrens huvudkontor.
Husets bottenvåning glasas för en restaurang som får sju meter i takhöjd och ett café. Här flyttar även en frisör- och skönhetssalong in. De övre våningarna ger plats för kontor.
I de här lokalerna kommer nya spännande affärsidéer att födas. Helt i linje med Gävles tidigare entreprenörsfamiljers.