Nu är det klart – ICA öppnar butik på Godisfabriken

Godisfabriken tar ett steg närmare sin vision om en levande stadsdel. Nu står det klart att ICA öppnar en livsmedelsbutik här.

– Vi är väldigt glada över att få Nordens ledande företag inom dagligvaruhandeln som hyresgäst på Godisfabriken, säger Peter Simryd på Gavlegårdarna.

De kommersiella ytorna har redan från start varit en viktig del i planeringen av den nya stadsdelen Godisfabriken. När butiker, restauranger och andra verksamheter blandas med bostäder, skapas en levande mötesplats för långt fler än de boende. Gavlegårdarna kan nu presentera ytterligare en hyresgäst som bidrar till att lyfta helheten för stadsdelen Godisfabriken.

ICA öppnar en butik i botten av det sjuvåningshus där Gavlegårdarna bygger 54 hyresrätter. Huset ligger invid Ahlgrens Torg, med Saluhallen och den bevarade Läkerolbyggnaden som närliggande grannar.

– Vi ser fram emot att påbörja arbetet med att etablera en ny modern ICA-butik i området. Godisfabriken är ett spännande projekt som vi verkligen ser fram emot att vara en del av. Vi hoppas och tror att den nya ICA-butiken kommer att underlätta vardagen för många människor, säger Anna Jöhnemark, etableringschef på ICA Sverige AB.

Den nya ICA-butiken blir ungefär 900 kvadratmeter och kommer att ha generösa öppettider, allt för att de som bor och vistas i området ska kunna handla när det passar dem. Konceptet är ICA Nära, vilket bland annat innefattar fräscha måltidserbjudanden och ett fokus på färskvaror.

– Vi kommer att tillsätta en handlare som får sätta sin prägel på butiken och anpassa sortimentet utifrån vad de boende i Godisfabriken, men även besökare i området, efterfrågar. ICA kännetecknas av ett brett utbud och inspirerande måltidslösningar där många handlare gärna lyfter fram lokalproducerade varor, säger Anna Jöhnemark.

Hållbarhet är ett begrepp som går igen i hela projektet Godisfabriken. Gavlegårdarna har flera lösningar avtalade för byggnaden där ICA finns i bottenvåningen. Bland annat kommer överskottsvärme från butikens kylmaskiner att användas till lägenheterna i huset. Den totala energiförbrukningen beräknas därmed ligga på en låg nivå.

Peter Simryd på Gavlegårdarna är mycket nöjd med den nya kommersiella etableringen i Godisfabriken.

– Med ICA förstärker vi möjligheterna att bygga utifrån vår vision. Här ska vi skapa en stadsdel med liv och rörelse under en stor del av dygnets timmar, säger han och fortsätter:

– Att vi får Nordens ledande företag inom dagligvaruhandeln som hyresgäst här, det är en viktig signal till alla aktörer som investerar i området. Tillsammans skapar vi förutsättningar för en stadsdel som kan erbjuda såväl boende och handel som arbete och besök.

Den nya livsmedelsbutiken, ICA Nära Ahlgrens Torg, beräknas öppna under sista delen av 2022. Byggstarten för Gavlegårdarnas hus är satt till fjärde kvartalet 2020.