Godispalatset och Pralinhuset – här är vinnarna i Gavlegårdarnas namntävling

Gavlegårdarnas namntävling är nu klar. Två vinnare är utsedda och fick ta emot diplom och presentkort under en digital uppvaktning.

I samband med första spadtaget för Gavlegårdarnas två hus på Godisfabriken utlystes en namntävling med möjlighet att skriva in sig i Gävles historia. Resultatet blev långt över förväntan med över 900 inskickade bidrag samt många bra och kreativa namnförslag.
Juryn valde ut två namn som knyter an till det självklara temat för hela stadsdelen, Gävles mäktiga godishistoria – Godispalatset och Pralinhuset. Vinnarna Patric Kullberg och Lillemor Gustavsson uppvaktades digitalt av Per-Åke Fredriksson, styrelseordförande för Gavlegårdarna.

– Det här är inget man trodde sig få vara med om, att namnge en byggnad, säger Patric Kullberg Gävlebon bakom 15-våningshusets namn, Godispalatset.

Patric deltog i tävlingen då han kände att han ville engagera sig för stadsdelen. I 23 år arbetade han på den anrika industrimarken, ända fram till att fabriken stängdes.

– Nu blir man en del av det nya som dyker upp, det känns jättehäftigt, fortsätter han.

Även för Lillemor Gustavsson som satt namnet Pralinhuset, fanns godistemat i bakhuvudet. Men också hennes koppling till platsen som före detta mackägare.

– Jag har haft kontakt med Ahlgrens försäljare och handlat mycket godis av dem. Utifrån det tyckte jag namnet klingade bra, berättar hon.

De två vinnarna fick vid den digitala prisceremonin motta varsitt diplom samt ett presentkort på 2000 kronor hos Diléns. Det lokala företaget öppnar saluhall med restaurang på Godisfabriken, precis lagom till att de första hyresgästerna kan flytta in i de nu namngivna husen, preliminärt under första kvartalet 2023.

Gavlegårdarna vill självklart tacka alla Gävlebor och andra som har deltagit i tävlingen.

Se när Gavlegårdarnas styrelseordförande, Per-Åke Fredriksson, uppvaktar vinnarna, Patric Kullberg och Lillemor Gustavsson >>

Juryn har bestått av:

  • Per-Åke Fredriksson, styrelseordförande Gavlegårdarna
  • Cathrine Holgersson, VD Gavlegårdarna
  • Helena Tallius Myhrman, stadsarkitekt Gävle kommun
  • Ulf Gavlefors, senior projektledare Gavlegårdarna
  • Alexandra Bankander, kommunikatör och projektledare hållbarhet Gavlegårdarna
Motivering för Godispalatset – 15-våningshuset

Ett namn som knyter an till det självklara temat för hela stadsdelen, Gävles mäktiga godishistoria.
Gavlegårdarnas grönskande 15-våningshus blir med sin höjd och unika design ett av Godisfabrikens verkliga blickfång. Läget gör också att huset, tillsammans med sin närmaste granne, är porten in till Gävles nyaste stadsdel. Med andra ord, ett verkligt Godispalats.

Motivering för Pralinhuset – 7-våningshuset

Ett namn som knyter an till det självklara temat för hela stadsdelen, Gävle mäktiga godishistoria. Gavlegårdarnas 7-våningshus blir med sin unika design och grönskande atrium ett av Godisfabrikens verkliga blickfång. Läget gör också att huset, tillsammans med sin närmaste granne, är porten in till Gävles nyaste stadsdel. Med andra ord, oemotståndligt som en riktigt välgjord pralin.