Grönskande hus med plats för umgänge

Gavlegårdarnas två hus med träfasad blir porten in till den nya stadsdelen Godisfabriken. En satsning som kan ses som den mest visionära i bolagets hundraåriga historia. Vinterträdgård, orangeri, atrium, festlokal, bastu och övernattningslägenhet – här får hyresgästerna utrymme till att odla såväl växter som vänskapsband.

Byggstart: Hösten 2020

Inflytt: Pralinhuset & Godispalatset 2024

Godispalatset

15-våningshuset

*Lägenhet på 1 rum som har mindre kök än standard

Pralinhuset

7-våningshuset

Grönska året runt

De två husen – ett femton våningar och ett på sju – är ritade av Jason Pomeroy, eko-arkitekt i Singapore, tillsammans med Arkitektgruppen i Gävle AB.

Fasaderna är i gråtonat och pigmenterat trä som åldras naturligt med tiden. Grönskan får stort utrymme, både utanför och inne i det inglasade atrium som blir en gemensam yta för hyresgästerna i sjuvåningshuset. Femtonvåningshuset får en takterrass och ett orangeri som ger hyresgästerna möjlighet till umgänge och odling.

På balkongerna i båda husen planteras träd som gör att fasaderna även ger ett grönt intryck. Hyresgästerna får antingen en Ginnalalönn med mycket vacker höstfärg eller en ungersk syrén som bjuder på försommarblomning.

De flesta lägenheterna får en tempererad del av lägenheten som är inglasad och öppningsbar ut mot den traditionella balkongen – en så kallad vinterträdgård.

På sommaren öppnar man alla glasytor och får fritt luftinsläpp. Sedan kan balkongens glas stängas till när det blir kyligare. Vinterträdgården har en genomsnittlig yta på cirka sju kvadratmeter.

Hållbara energilösningar

På de båda husens tak planteras buskar och träd. Sjuvåningshuset får ett sedumtak med solceller som bidrar till uppvärmningen. 

Tack vare ett automatiskt bevattningssystem kan regnvatten samlas i tankar i källaren för att sedan gå tillbaka till växterna på tak och balkonger, samt inomhusgrönskan i sjuvåningshuset.

Båda husen har på bottenvåningen ett avfallsrum med sortering för mat- och restavfall. Sorteringen sker via ett sopnedkast som är direktkopplat till stadsdelens gemensamma sopsug.

I avtalet med ICA, som finns på bottenvåningen av Pralinhuset, ingår en lösning där överskottsvärmen från butikens kylmaskiner används till lägenheterna i huset. Den totala energiförbrukningen beräknas därför att ligga på en låg nivå. 

Hyresgästerna får även tillgång till en fordonspool som finns i stadsdelens mobilitetshus. För den som har egen bil eller elbil finns det gott om plats, här är var femte parkeringsplats förberedd för elbilsladdning.

Intresseanmälan

För att söka bostad hos Gavlegårdarna måste du vara registrerad i vår kö. Att stå i Gavlegårdarnas bostadskö är kostnadsfritt, börja samla poäng redan idag.

Kontaktperson

Gavlegårdarna

Susanne Zettergren

Susanne Zettergren
Nyproduktionsuthyrare
susanne.zettergren@gavlegardarna.se
026-17 27 09

Katrin Bendayan
Katrin Bendayan
Nyproduktionsuthyrare
katrin.bendayan@gavlegardarna.se
026-17 27 18