Vi bygger en ny stadsdel

– och ett nytt Gävle

Med stadsdelen Godisfabriken förvandlas ett av Gävles mest kända varumärken till något nytt. Istället för ett tyst och tomt fabriksområde skapas en stadsdel för alla.

Sju byggherrar bidrar till ett blandat boende med både hyres- och bostadsrätter, stadsradhus och studentlägenheter. Moderna och hållbara hus delar kvarter med de gamla fabriksbyggnaderna, vilket skapar en för Gävle unik känsla.

I stadsdelen finns också butiker, restauranger, caféer, parker, grönska, torg och saluhall – allt för att Godisfabriken ska bli en mötesplats för långt fler än de som väljer att bo här.

Med Godisfabriken bygger vi något helt nytt. Med god hjälp av vår historia.

En anrik plats får nytt liv

1916 skriver Adolf Ahlgren avtalet som ger honom det hemliga receptet till en pastill med smak av mentol och lakrits. Resten är historia.

På den här tomten byggs den fabrik där Läkerol ska komma att tillverkas under närmare hundra år. Vid sidan av succéer som Ako-kola, gelégodis och världens mest sålda bil.

Företaget får stor betydelse för Gävle. Familjen bygger flera industrifastigheter och några av Villastadens vackra grosshandlarvillor som fortfarande finns kvar.

Många Gävlebor får jobb i fabriken och staden vänjer sig vid dofterna. ”Idag kokas det Ahlgrens bilar minsann” är en vanlig kommentar från leende flanörer på Stortorget.I Gävles nya stadsdel kan vi inte lova att det doftar som förr. Men familjen Ahlgrens minne kommer att leva kvar – på flera sätt.

Här kan du promenera eller bo på Pastillplatsen, Karamellgatan, Kolabågen och Ahlgrens torg. Och de bevarade byggnaderna, där det tillverkats godis i världsklass, fylls nu med nytt liv.

Vi bygger Godisfabriken

Gavlegårdarna

PEAB

NCC

K2A

Pure Housing

Riksbyggen

Gävle Parkeringsservice